• Nadat DVSU 1 bij de seizoensouverture tegen Lopik genoegen moest nemen met een puntje, werd de tweede competitiewedstrijd tegen Brederodes afgelast vanwege coronagevallen binnen de selectie. Gelukkig herstelden de verschillende positieve spelers en hoofdtrainer Eddy snel van het virus. Afgelopen zaterdag kon er dus weer aangetreden worden tegen VV Voorwaarts en dinsdag volgde direct de inhaalwedstrijd tegen Brederodes.

  Ook vorig seizoen zaten zowel de groengelen uit Vianen als de groenzwarten uit Utrecht-oost bij DVSU 1 in de competitie. DVSU beleefde toen weinig plezier aan de wedstrijden tegen deze tegenstanders. Bij Voorwaarts lukte het op het korte kunstgras amper de bal in de ploeg te houden en tegen Brederodes ging het in de tweede helft op het grote grasveld in Vianen helemaal mis. Beide wedstrijden gingen verloren en de wedstrijd tegen Brederodes was zelfs één van de grootste nederlagen uit de afgelopen tien jaar (6-0). Dat moest dus anders dit seizoen.

  Voorwaarts is een oude vereniging. De club stamt uit 1907, promoveerde in 1961 al eens naar de 1ste klasse na winst op DVSU en beschikt over kleedkamers die vermoedelijk ook al wel wat jaartjes meegaan. Eind augustus vlogen ze in brand, dus de helft van de kleedkamers is nu onbruikbaar. In combinatie met de coronamaatregelen had dat tot gevolg dat er moest worden omgekleed in shifts. Ook het kunstgras gaat waarschijnlijk al heel wat jaartjes mee. Er staat geen sprietje meer overeind op deze ‘betonnen plaat’ en de bal remt dan ook nergens. Op basis van anciënniteit (van het veld en van de club) zou er door de gemeente toch wel eens een nieuwe mat neergelegd mogen worden. Het was natuurlijk zaak om ondanks alle bijzondere omstandigheden scherp aan de wedstrijd te beginnen. Voorwaarts werd vooraf ingeschat als middenmoter, dus er moesten drie punten gepakt worden.

  De eerste helft van de wedstrijd was vrij matig. DVSU wist weinig te creëren en speelde statisch. Voorwaarts speelde niet veel beter en wist ook maar één keer gevaarlijk te worden. Ticho, die bij afwezigheid van Dylan onder de lat stond, tikte het schot net over. Aan het eind van de eerste helft veroverde Shamier de bal op het middenveld. Hij stak Ramzi weg, die heel lang doorliep met de bal, maar uiteindelijk toch schoot en met zijn linkerbeen de lange hoek wist te vinden. Koen kreeg iets later uit een counter nog een kans, maar wist die net niet te verzilveren.

  Rusten met een 0-1 voorsprong dus, maar veel tevredenheid was er niet over de eerste helft. Na rust moest de bal sneller van voet naar voet gaan en moest er vooral in de voorste twee linies meer bewogen worden zodat er meer afspeelmogelijkheden zouden zijn. Dat lukte aardig. In de tweede helft kwam Voorwaarts er niet meer echt aan te pas en begon het er bij DVSU beter uit te zien. Het creëerde nu wat meer kansen en wist uit een aanval over rechts ook opnieuw tot scoren te komen. Nordin dribbelde de 16 in, leek te gaan schieten, maar besloot de bal toch nog af te leggen op Koen. Die schoot in één keer raak. Een 0-2 overwinning die zeker op basis van de tweede helft terecht was.

  Vier dagen later trad DVSU thuis op het nieuwe kunstgras aan tegen Brederodes. De mannen uit Vianen kwamen met ongeveer dezelfde elf het veld op als in de uitwedstrijd vorig jaar, die zo kansloos verloren werd. Vorig seizoen deed de ploeg goed mee in de top van de competitie, dus we wisten dat dit geen gemakkelijke avond zou worden.

  DVSU startte goed aan de wedstrijd. Het kwam in de eerste twintig minuten een aantal keer in de buurt van de goal van de gasten en het beloonde zichzelf daarvoor. Koen legde na een kwartier de bal terug op Marten, die zijn tegenstander net buiten de 16 uitkapte en de bal richting goal schoot. De keeper zag de bal waarschijnlijk niet aankomen en bleef stokstijf staan, dus de bal verdween zomaar in het net: 1-0. Gedurende de eerste helft werd Brederodes steeds sterker en kreeg het ook een aantal goede kansen. Uit een corner kopte centrale verdediger De Bruin de 1-1 binnen.

  Na rust herpakte DVSU zich goed. Het tempo in de wedstrijd bleef hoog en aan beide kanten ontstonden er wat mogelijkheden. Brederodes wist als eerste op het scorebord te komen. Een zeldzaam moment van onoplettendheid achterin zorgde ervoor dat spits De Groot na een lange bal zomaar richting het doel van Dylan mocht. Hij stiftte de bal over Dylan heen op de lat, maar de meegekomen linksbuiten kon alsnog afwerken.

  Lang kon Brederodes niet genieten van die voorsprong. Uit een corner wist Ramzi de bal richting goal te koppen. De scheidsrechter stond er dicht bovenop en zag dat de bal de lijn gepasseerd had. Hoewel de spelers van Brederodes heftig protesteerden, liet de scheidsrechter zich niet overtuigen en was de 2-2 een feit. Niet veel later werd Wessel over links diep gestuurd. Hij was eerder bij de bal dan de keeper, maar die laatste legde zich daar niet bij neer en zette vol een sliding in. Wessel moest zijn sprint bekopen met een flinke wond op zijn hoofd, maar verdiende ook een penalty. Koen verzilverde die en dus kwam DVSU opnieuw op voorsprong.

  Intussen lieten spelers van Brederodes zich steeds vaker gaan tegen de scheidsrechter en die was daar duidelijk niet van gediend. Dat leverde de mannen uit Vianen een flink aantal gele kaarten op, waaronder ook een tweede gele voor De Bruin. Een spannende slotfase brak aan waarin DVSU koste was kost de voorsprong moest verdedigen. Er waren inmiddels al twee goals afgekeurd wegens buitenspel, dus de voorsprong bleef minimaal. Brederodes wist ook met tien man nog een aantal keer heel gevaarlijk te worden, voornamelijk uit standaardsituaties. Aan de andere kant kreeg DVSU ook nog een aantal open kansen. Uiteindelijk wist de ingevallen spits Jesse de overwinning veilig te stellen door vlak voor tijd de 4-2 uit een corner te maken.

  DVSU pakt dus zes punten in vier dagen en zeven punten uit de eerste drie wedstrijden. Een understatement om te zeggen dat het er wel eens slechter uit heeft gezien na de eerste drie wedstrijden. Aanstaande zaterdag volgt een thuiswedstrijd tegen Desto. Dat is opnieuw een tegenstander tegen wie er vorig jaar (vrij kansloos) verloren werd. Nu wacht dus de mooie taak om te bevestigen dat DVSU dit jaar ook voor de betere ploegen uit de competitie een tegenstander is om rekening mee te houden.

  Verslaggever van de week: Marten Giezeman