• Utrecht, dinsdag 11 april 2023. In een rommelige dinsdagavondwedstrijd wist DVSU vr1 een redelijk gelijk opgaande wedstrijd in een periode van slechts vier minuten te beslissen. Op sportpark de Kruisboog werd FC Delta Sports ’95 vr2 met 1-4 verslagen. Door deze overwinning pakt DVSU vr1 de tweede periodetitel en zal het na de competitie gaan strijden om promotie naar de tweede klasse.

  Met de vier gras- en twee kunstgrasvelden tot aan de nok toe gevuld met trainende jeugd- en seniorenteams en een beginnende zonsondergang was het affiche mooi. Een grote club met zo’n 1500 leden waar voetbal leeft. Het affiche werd nog mooier toen veld 1 en veld 2 stipt om 20:15 ontruimd werden voor twee mooie potjes voetbal. Op veld 1 het tweede elftal van FC Delta Sports ’95 dat moest strijden tegen degradatie uit de reserve 1e klasse en op veld 2 onze rood witte vrouwen, die hier maar met één doel naar toe kwamen: de periodetitel.

  Of het kunnen behalen van de periodetitel extra druk op de rood witte equipe legde is altijd moeilijk te bewijzen, maar de wedstrijd begon erg rommelig en wat nerveus, van beide kanten. DVSU probeerde het initiatief te pakken, maar het waren de geel blauwen die als eerst gevaarlijk werden. Een miscommunicatie en onrustig uitverdedigen in de 6e minuut, zorgde er voor dat de grote spits van Delta Sports vanaf randje zestien meter kon uithalen. Gelukkig ging haar schot net over. In de 8e minuut was het weer Delta Sports dat gevaarlijk werd. Een lange bal van achteruit (wat voor een groot deel het strijdplan van de Houtenaren was) werd verkeerd ingeschat door de Lunettese verdediging. Gelukkig was daar Merijn die de situatie goed inschatte en de bal net op tijd voor de voeten van de spits wist weg te kapen.

  Gelukkig kan DVSU altijd vertrouwen op individuele kwaliteiten wanneer het als team even minder draait. Eén van de eerste aanvallen over rechts eindigde bij Lucine. Met kunst en vliegwerk wist zij op de achterlijn twee speelsters het bos in te sturen en de bal voor te trekken. Vanuit de scrimmage belandde de bal voor de voeten van de mee opgekomen Kyra. Zonder na te denken haalde zij de trekker over vanaf een meter of tien en de bal belandde snoeihard in de linker bovenhoek, 0-1.

  Hoewel de voorsprong de nodige spreekwoordelijke lucht opleverde, bleef het spelbeeld onveranderd en onrustig. In de 19e minuut was het Cato die het middels een afstandsschot van een meter of dertig probeerde, maar die werd vrij eenvoudig gepakt door de goede sluitpost van Delta Sports. In de 25e minuut was het wederom een lange bal van Delta Sports die gevaarlijk doorschoot richting de rood witte goal, maar gelukkig was Merijn wederom scherp en kon tijdig de angel uit de aanval halen. In de tegenstoot was het DVSU’s Zweedse talent Linnéa, die met een indrukwekkende solo over links drie tegenstanders achter zich wist te laten, en na een pittig duel rond de achterlijn de trekker wist over te halen. Helaas bleek de bal al over de achterlijn te zijn geweest en werd de aanval afgeblazen.

  FC Delta Sports ’95, opgericht op 29 februari 1996 is vernoemd naar de letter delta: Δ. De drie zijden van de letter staan voor de drie afdelingen van de club, namelijk veldvoetbal, zaalvoetbal en G-voetbal. Hoewel de naam DVSU op geen enkele manier te betrappen is op Griekse invloeden, kan de letter Δ als symbool gezien worden voor het spel dat DVSU vr1 vaak laat zien. Geregeld trakteert de rood witte equipe haar publiek op Cruijffiaanse driehoekjes en schitterende aanvallen. Hoewel die vandaag zeer zeldzaam waren, was het in de 30e minuut tóch genieten. Na een periode van Houtense druk, wist DVSU middels Cato de bal te veroveren. Zij wist Lucine op rechts te bereiken en om de driehoek compleet te maken wist zij Louwrientje goed weg te sturen. De voorzet die volgde werd slecht verwerkt door de geel blauwen en de rebound belandde voor de voeten van Janna. Helaas ging haar inzet net over.

  Hoewel de druk van DVSU even toenam ging het dan toch mis in de 37e minuut. Een vrije trap van Delta Sports aan de linkerkant werd scherp ingedraaid en vloog over alles en iedereen heen richting de linker bovenhoek. Gelukkig was daar Merijn die met een uitstekende redding de bal nog op de lat kreeg en de rebound kon nog worden weggekopt door Floor. Helaas volgde kort daarna weer een vrije trap aan de andere kant. Deze werd wederom perfect ingedraaid en belandde op een geel blauw hoofd, die vrij eenvoudig de bal in de rechterhoek kon plaatsen, 1-1.

  Even leek DVSU tóch met een voorsprong de rust in te gaan. In de 43e minuut was het Louwrientje die tot tweemaal toe een indrukwekkende solo in de Houtense zestien meter neerzette. Uiteindelijk wist zij Lucine te bereiken die van een meter of elf beheerst met de punt de bal richting linker onderhoek plaatste, maar de keepster pakte de bal knap waardoor beide teams met een 1-1 stand richting de thee gingen.

  Hoewel een gelijkspel voldoende was voor de rood witten uit Lunetten, begon het de tweede helft jagend op de voorsprong. Het is zelden dat het goede voetbal DVSU in de steek laat, maar als dat gebeurt zoals vandaag, kan het nog altijd een beroep doen op volwassen ‘vechtvoetbal’. Duels winnen, elkaar coachen, neerzetten en de volle 100% geven. In de 51e minuut waren het Lucine en Louwrientje die knap combinerend tot diep in de zestien van Delta Sports wisten te komen. Laatstgenoemde plaatste de bal in de rechter onderhoek maar de Houtense sluitpost wist knap te redden.

  DVSU kon de voorsprong ruiken en was wederom dichtbij in de 57e minuut. Een blinde diepe bal belandde bij Janna rond de zestien meter van de geel blauwen. Knap wist zij tussen twee man in de bal te controleren en de mee opgekomen Lucine te bereiken. Beheerst schoot laatstgenoemde binnen maar de bal spatte uit elkaar op de lat. In de 63e minuut werd een corner van DVSU knap verlengd met het hoofd door Floor en de bal belandde wederom bij Lucine. Met een weergaloze omhaal wist zij de Houtense sluitpost bijna te verschalken maar zij kon de bal nog net over tikken.

  In de 65e minuut leek Delta Sports er gevaarlijk uit te komen maar Romi won een cruciaal duel op het middenveld. Direct wist zij Lucine te bereiken maar haar schot van een meter of twintig werd gepakt door de geel blauwe sluitpost. Romi zou tot het eind van de wedstrijd nog meerdere cruciale duels uitvechten, winnend afsluiten en zo een uitstekende wedstrijd spelen!

  Een mooie aanval van Delta Sports in de 69e minuut leek het behalen van de periodetitel te bemoeilijken. Na een flitsende aanval over rechts volgde er een perfecte voorzet. DVSU stond verkeerd en de bal belandde op de bij DVSU bekende Fatima die, na een jaar trainer te zijn geweest bij de meiden van DVSU, nu bij Delta Sports speelt en voor open doel kon aanleggen. Gelukkig voor iedereen die de rood witte equipe een warm hart toedraagt, ging haar kopbal net naast.

  Met de toenemende spanning gezien de stand, nam ook het aantal decibellen aan de zijkant bij de coaches toe en hoewel het voetbal kwalitatief vaak te wensen overliet, werden de duels volwassen uitgevochten en gewonnen, vaak tot frustraties van de geel blauwen. Er vielen meerdere ‘WTF’S’ aan Houtense kant, er werd verwensend naar de scheidsrechter gekeken en meermalen gevraagd om ingrijpen. Gelukkig wist de leidsman middels een aantal korte spreekbeurten de geel blauwen te overtuigen van het feit dat voetbal een contactsport is en dat DVSU simpelweg gretiger was.

  In de 71e minuut leek de voorsprong daar. Louwrientje stuurde Lucine één op één richting de keepster maar een Houtense verdediger wist haar inzet nog op tijd te blokken en een corner volgde. Deze werd weggekopt maar de afvallende bal belandde voor de voeten van Kyra die knap uithaalde, maar wederom werd het aluminium geraakt in de vorm van de lat. Dat de verlossende 1-2 kwam was gezien het spelbeeld toch wel terecht en dit gebeurde dan ook in de 79e minuut. Een lange bal van achteruit werd wederom knap vastgehouden door Janna op het zestien meter gebied. Zij wist met een bekeken balletje Lucine richting de ‘Deltanese’ sluitpost te sturen en dit keer moest de prima spelende keeper het antwoord schuldig blijven. De bal verdween in de linker bovenhoek, 1-2.

  Het verzet aan Houtense kant was gebroken en DVSU rook bloed. In de 82e minuut wist Rosalie knap een Houtense aanval te onderscheppen en bereikte op haar beurt Lucine. Zij kapte (zoals alleen Lucine dat kan) twee man kinderlijk eenvoudig uit en stuurde Linnéa richting de geel blauwe keeper. Zij haalde verwoestend uit, en met de bal die in de linkerhoek verdween, versprong ook het fictieve scorebord, 1-3.

  Om de overwinning definitief veilig te stellen en het feest compleet te maken, werd er direct vanaf de aftrap druk gezet. Vanwege de nodige administratieve handelingen op de perstribune na de 1-3 is het onbekend hoe de bal diep op de rechterkant van Delta Sports belandde, evenals wie verantwoordelijk was voor een prima voorzet op Lucine. Wel was de 1-3 tijdig genoeg verwerkt om de inzet van Lucine te kunnen aanschouwen. Een ietwat zwak schot, maar met wat geluk verdween deze door de benen van de Houtense sluitpost alsnog in het doel, 1-4.

  Hoewel er over en weer nog wat speldenprikjes volgden werd de wedstrijd door beide teams op twee manieren uitgespeeld. DVSU wist dat het de overwinning in de zak had, en Delta Sports had de witte vlag gehesen en verlangde naar de derde helft. Schrale troost voor de vrouwelijke Houtenaren was dat hun tweede elftal van de mannen, een knappe 2-1 zege op directe concurrent Elinkwijk hadden geboekt, en dus nog kunnen dromen van handhaving.

  Met deze ietwat moeizame, maar knappe en toch wel verdiende overwinning heeft DVSU een prachtig resultaat behaald, namelijk de tweede periodetitel. Na vorig jaar kampioen te zijn geworden in de vierde klasse speelt de rood witte equipe uit Lunetten voor het eerst in de derde klasse. Hongerig als het team is, zal het er nog alles aan doen om te eindigen op de tweede plaats, maar het is in ieder geval zeker dat de meiden in juni zullen gaan strijden om een plek in de tweede klasse middels de play-offs. Klasse!

  Voor de strijd om de tweede plek zal het DVSU vr1 er alles aangelegen zijn om komende zaterdag wéér te winnen, in een thuiswedstrijd tegen middenmoter Jonathan vr1. Aftrap zaterdag 15 april, 12:45 op sportpark Lunetten!