• Utrecht, zaterdag 16 april 2022. In een rechtstreeks duel met mede titelkandidaat JSV vr1 heeft DVSU goede zaken gedaan voor het kampioenschap door met 1-2 te winnen. Door deze overwinning en het puntenverlies van andere concurrent ’t Gooi vr2 (4-4 tegen Benschop vr1) heeft DVSU na deze ‘stille’ zaterdag de koppositie geheel in eigen handen, daar het nu ook op verliespunten bovenaan staat.

  Paaszaterdag (Sabbatum Sanctum in het Latijn) of Stille Zaterdag is de zaterdag die volgt op Goede Vrijdag. Het is de dag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest. Stil werd het allesbehalve op het meer bruin dan groene veld twee van JSV. Niet zozeer vanwege hordes fans, schreeuwende spelers en/of coaches, maar voornamelijk vanwege de vanaf minuut vijf tierende en bij vlagen verbaal agressieve grensrechter aan Nieuwegeinse kant, die duidelijk niet zat te wachten op de komende feestdagen.

  Het eerste wapenfeit was voor de rood witte equipe in de 3e minuut. Een strak aangemeten corner van Roxan leek door Janna te worden binnen gekopt maar de Nieuwegeinse sluitpost kon knap keren. Hoewel de wedstrijd van beide kanten wat aarzelend begon, was het DVSU dat in de 5e minuut aantekende voor een snelle openingstreffer. Een voorzet van JSV werd goed weg gekopt door Janna, waardoor de bal bij Cato belandde op randje zestien. Met een bekeken lange bal wist zij Roxan te bereiken op het middenveld. Middels voet, schouder en kin (!) werd de bal kundig gecontroleerd en op haar beurt wist zij Lucine één op één richting de zwart witte sluitpost te sturen. Haar schot spatte uit elkaar op de linkerpaal maar gelukkig was Roxan alert meegelopen en kon zij de rebound binnen schieten, 0-1.

  Het record voor de langste echo ter wereld staat op 75 seconden. Britse wetenschappers wisten in januari 2014 deze echo te creëren door een pistool af te vuren in een ondergronds tunnelcomplex in de Schotse Hooglanden. Het geluid weerkaatste voor maar liefst 75 seconden en is door Guiness World Records erkend als record. Deze is echter vandaag ruimschoots verbroken, daar er een echo van zo’n 92 minuten (de wedstrijd zou uiteindelijk 97 minuten duren) klonk over het zanderige veld twee van JSV, aangezien de Nieuwegeinse sluitpost na de tegengoal besloot om alle frustraties van de foeterende grensrechter tot in detail na te schreeuwen. Wellicht dat deze echo in de rust tijdelijk tot stilstand kwam, maar daar was geen meetapparatuur opgesteld.

  In de 13e minuut was het dit keer Cato die Lucine wist te vinden rond de zestien meter van JSV. Haar schot ging net naast de verkeerde kant van de linkerpaal. In de 18e minuut was het Nikki, die na een fraaie combinatie met Roxan weggestuurd werd over de linkerkant. Haar voorzet was scherp, alleen net iets té scherp voor de twee meegekomen spitsen.

  Er volgde een periode waarin weinig tot geen noemenswaardige kansen werden gecreëerd. DVSU had het betere van het spel, maar JSV had het verdedigend goed op orde, al wist het aanvallend weinig te brengen. Vriend en vijand waren dan ook verbaast dat JSV in de 29e minuut eigenlijk uit het niets op gelijke hoogte kwam. Een uitstekende combinatie na Lunettees balverlies op de middenstip zorgde ervoor dat de bal perfect klaargelegd kon worden voor de mee opgestormde nummer drie, die vanaf een meter of achttien de bal bijzonder fraai de rechterkruising in plaatste en zo Nienke kansloos liet, 1-1.

  Even leek DVSU vier minuten later de voorsprong weer te pakken, toen de scheidsrechter na een blessurebehandeling aan Nieuwegeinse kant het spel weer hervatte. JSV had dit moment gebruikt zoals een time-out binnen het basketbal, en had nog zo’n zes speelsters in de dug-out zitten. Nikki kon Roxan bekeken wegsturen die de trekker overhaalde, maar haar schot ging net naast. In de 35e minuut was het Louwrien die dan tóch leek aan te tekenen voor de voorsprong, maar in een één op één situatie wist de klagende sluitpost van JSV knap redding te brengen. Een blinde bal naar voren van JSV leek in de 43e minuut nog fataal te worden voor DVSU, omdat deze door het harde zand-/grasveld over de uitgekomen Nienke stuiterde en Lunettees doel leek te treffen, maar gelukkig voor DVSU was Nienke snel genoeg om dit te voorkomen, waardoor 1-1 de ruststand was.

  Het begin van de tweede helft nam JSV voor haar rekening. Na een dreigende aanval in de 51e minuut leek de zwart witte spits vogelvrij op Nienke af te kunnen lopen, maar de in de tweede helft ingebrachte Rosalie liep dit gat uitstekend dicht en haalde hiermee de angel uit de aanval. Rosalie zou de gehele tweede helft uitmuntend spelen en bleek een ware plaag te zijn voor de zwart witte aanval, klasse!

  In de 62e minuut was het DVSU dat dicht bij een voorsprong kwam. Na de nodige verwarring over een inworp ver op de Nieuwegeinse helft, kon Cato vanuit de kluts de bal oppikken. Op een ‘Catoïaanse’ wijze slalomde zij om twee verdedigers heen maar stuitte rond de vijf meter op de goed uitgekomen keepster van JSV.

  Gelukkig voor DVSU kwam er in de 66e minuut dan tóch de verdiende voorsprong. Janna veroverde de bal op het middenveld vakkundig en wist Roxan met een bekeken dieptepass over de linkerkant weg te sturen. Na een indrukwekkende sprint trok zij de bal goed voor en wist Lucine – scherp als altijd – binnen te tikken, 1-2. Heel JSV deed haar beklag onder leiding van het inmiddels iconische Nieuwegeinse duo (keepster en grensrechter) en claimde dat de verovering van de bal door Janna middels gevaarlijk spel zou zijn geweest. Echter had de Nieuwegeinse middenveldster in dat duel haar hoofd zó laag dat het eerder leek op het zoeken van paaseieren dan het uitvechten van een voetbalduel, waardoor de scheidsrechter de goal volledig terecht goedkeurde. De Nieuwegeinse sluitpost berustte uiteindelijk en om het leed te verzachten zei ze tegen de verzorgster: ‘Ik had een goede flow en ik kreeg een schop op mijn hoofd, dus het is gewoon 1-1’. Dit deed het fictieve scorebord echter niet verspringen.

  Hoewel DVSU de controle aardig over de wedstrijd hield wist het niet meer echt gevaarlijk te worden. In de 74e minuut kopte Roxan nog net naast na een knappe actie en dito voorzet van Lucine en verdween een geplaatst afstandsschot van Cato van zo’n 25 meter naast de verkeerde kant van de paal. Tóch leek het in de 84e minuut nog mis te gaan voor de Lunettese strijdmacht. Een door DVSU verkeerd ingeschatte uitbraak van JSV zorgde ervoor dat de spits één op één richting Nienke af kon stevenen. Gelukkig was laatstgenoemde nog scherp, kwam uit en wierp zich katachtig op de bal, met een zeer belangrijke redding tot gevolg.

  Hoewel de Nieuwegeinse keepster in de 90e minuut met een blessure opgelopen na een corner het veld moest verlaten en JSV met een speelster op de goal speelde, kwam er van beide kanten in de zeven minuten blessuretijd geen écht gevaar meer, en floot de uitstekend fluitende leidsman af. Het in grote getalen aanwezige JSV publiek kwam al snel unaniem tot de conclusie dat hun team vandaag verloren heeft door toedoen van de scheidsrechter. Gezien het spelbeeld en het aantal kansen kan er toch niet anders geconcludeerd worden dat zij een compleet andere wedstrijd hebben gezien. De kans kan dan ook groot worden geacht dat wanneer er zondag en maandag geen eieren gevonden worden, de paasstol net iets te droog is, of er totaal onverwacht tóch nog een buitje valt, zij deze prima scheidsrechter hiervan óók de schuld zullen geven.

  Met deze overwinning heeft DVSU vr1 haar koppositie niet alleen verstevigd, maar heeft het ook (door het gelijkspel van ’t Gooi vr2) het kampioenschap compleet in eigen handen. Daarvoor zal het echter nog vier finales winnend moeten afsluiten, te beginnen met de eerste tegen hekkensluiter Brederodes vr1. Aftrap zaterdag 23 april, 14:30!