• Utrecht, zaterdag 10 oktober 2020. DVSU VR2 heeft goede zaken gedaan om ook haar vierde competitiewedstrijd op rij te winnen. In een lastige uitwedstrijd werd tegenstander ODIN VR2 werd op haar eigen veld drie aan de voet van stadion Galgenwaard met 2-4 verslagen. Na een moeizame en regenachtige middag hebben de Lunettenaren de drie punten dus mee naar huis weten te nemen en staat DVSU nog trots bovenaan.

  Voetbalvereniging ODIN is een begrip binnen het Utrechtse amateurvoetbal. De door onderduikers in augustus 1940 opgerichte club kent een rijke historie van hoogte- en dieptepunten. De club is ontstaan door mensen die onderdoken om zo niet in nazi Duitsland te hoeven werken. Na enige tijd ondergedoken te zijn werd er besloten om op een open veld tussen wat bomen te gaan voetballen, met de vrouwen van de spelers op de uitkijk. Zo is de naam ODIN (OnderDuikers In Nood) ontstaan. Waar het in de jaren 60 op aanzienlijk niveau speelde met een enorme schare fans, komen de teams van ODIN vandaag de dag voornamelijk uit in de lagere regionen van het amateurvoetbal. Altijd een mooi affiche en een echte derby!

  De wedstrijd begon erg rommelig aan beide kanten. ODIN is een tegenstander die altijd hetzelfde spel speelt, of ze nou voorstaan of tegen een gigantische achterstand aankijken. Voetballend een bijzonder matige ploeg, maar daarentegen des te lastiger om als tegenstander het spel te maken. De eerste tien minuten waren er geen of nauwelijks kansen maar in de 11e minuut wist DVSU wél op voorsprong te komen. Cato wist met een goede steekpass Romi in stelling te brengen voor een schot op doel. Haar schot werd gepareerd en verwerkt tot corner. De goed genomen corner werd maar half verdedigd door de zwart witten waardoor Romi wederom kon uithalen vanaf links. De keeper loste het schot waardoor de goed oplettende Marloes de bal relatief makkelijk met het hoofd kon binnen tikken, 0-1.

  Hoewel DVSU de bovenliggende partij bleef ging het vaak mee in het onverzorgde spel van ODIN, waardoor de verscherpte Coronamaatregelen in de vorm van geen publiek langs de lijn misschien wel goed van pas kwam voor beide partijen. Tóch kwam het voetballend vermogen van DVSU bij vlagen naar boven. Zo ook in de 24e minuut waar een mooie combinatie tussen Cato, Romi en Juliët het spel van rechts naar links verplaatste. Laatstgenoemde haalde de trekker over maar het schot van Juliët ging net naast. In de 26e minuut was het weer een combinatie tussen dit drietal wat een kans opleverde. Een mooie lichaamsschijnbeweging van Cato en een dito voorzet waar Romi heel slim overheen stapte belandde bij Juliët. Haar schot ging net over.

  Omdat DVSU de enige ploeg was die probeerde te voetballen kwam het dan ook terecht op een 0-2 voorsprong. Met een indrukwekkende solo wist Cato vanaf het middenveld af te stevenen op het doel van Odin. Haar schot spatte uit elkaar op het rechter aluminium maar belandde wél voor de voeten van spits Romi. Met de keeper al languit in de hoek was het voor Romi een koud kunstje om de bal binnen te tikken, 0-2.

  Er volgde een kwartier waarin beide ploegen geen aanspraak maakten op de schoonheidsprijs. Veel balverlies aan beide kanten, onnauwkeurige passing en een te laag tempo. Met de nodige wissels werd getracht het tij te keren maar het ontregelende spel van ODIN had DVSU toch echt in zijn greep. Tóch kwam DVSU vlak voor rust op een 0-3 voorsprong en het is dan ook niet verrassend dat ook dit doelpunt niet uit een vlot lopende actie kwam maar uit een doodspelmoment. In de 45e minuut kwam de bal op de helft van ODIN tegen de scheidsrechter* met een vrije bal tot gevolg. Romi besloot de bal hoog voor de pot te gooien en in de scrimmage die volgde liet de zwart witte sluitpost het leer los. Eén van Elize haar kwaliteiten is weten wanneer en op welke plek je moet staan om te scoren, en zo ook vandaag. Zij was er als de kippen bij om de 0-3 binnen tikken waardoor DVSU comfortabel de rust in kon gaan.

  De trainer van ODIN had aangegeven uitgebreid zijn huiswerk te hebben gedaan; dat wil zeggen dat hij alle wedstrijdverslagen van DVSU VR2 gelezen had om zo een tactisch plan te hebben tegen de rood witte equipe. Hoewel er aan de kant van ODIN eigenlijk geen tactisch plan te bekennen was, kwamen de zwart witten toch terug in de wedstrijd, aan de hand van persoonlijke fouten bij DVSU.

  In de 49e minuut leed DVSU knullig balverlies op het middenveld waardoor één van de snelle middenvelders de bal kon oppikken. De Lunettese verdediging stond compleet uit positie wat een vrije doorgang betekende richting de goal van Demi. Helaas voor DVSU wist de verdediging het gat niet dicht te lopen en van dichtbij kon er vrij eenvoudig aangetekend worden voor de 1-3.

  Het was inmiddels gestopt met zachtjes regenen en hoewel buienradar nog steeds één lullig druppeltje aangaf, trok er een Utrechtse moessonbui over het sportpark, wat het toch al povere spel van beide kanten ook niet ten goede kwam. Het duurde dan ook dik een kwartier voordat DVSU weer een kans wist te creëren aan de hand van een corner van Mila. De afvallende bal belandde voor de voeten van Juliët maar haar schot werd gekeerd door de keepster. Ook de inzet van Floor die daarop volgde werd knap gepakt.

  DVSU gaf ODIN in de 69e minuut nóg een tegentreffer cadeau waardoor de ‘OnderDuikers’ weer helemaal terug in de wedstrijd kwamen. Een slecht genomen corner van zwart witte kant werd nóg slechter ingeschat door de Lunettese verdediging. In een poging de bal weg te werken werd er over de bal heen getrapt waardoor de in eerste instantie slecht genomen corner werd gepromoveerd tot een niet te houden inzet voor Demi, 2-3.

  Hoewel de teleurstelling van DVSU daar was, was er ook geen reden voor paniek. ODIN had echter geen kans zelf gecreëerd maar kwam door twee persoonlijke fouten terug in de wedstrijd. Met wat wissels binnen de Lunettese strijdmacht werd het overwicht weer gepakt en wist het ODIN weer goed op haar eigen helft te houden. In de 78e minuut kwam voor DVSU dan ook de terechte en verlossende treffer. Myrthe vocht een duel uit op de rechtsback positie en won deze uitstekend. Met een goede pass wist zij Tessa te bereiken die op haar beurt Romi zocht. Laatstgenoemde schatte de bal verkeerd in waardoor deze onder haar door schoot, wat uiteindelijk een prima assist opleverde voor Juliët die zo één op één richting de goal kon gaan. Beheerst drukte zij af in de rechter onderhoek wat de 2-4 betekende.

  In de 82e en 86e minuut waren er nog kleine kansjes voor DVSU maar de inzet van Cato ging net voorlangs en het schot van Juliët naast. Even leek de 2-5 nog te vallen in de 90e minuut maar Cato stuitte in een één op één situatie op de Odinse sluitpost.

  Hoewel het voor DVSU een zeer moeizame overwinning was, is er ook het besef dat vrijwel alle tegenstanders het lastig hebben tegen ODIN, wat met haar onstuimige en chaotische speelstijl menig tegenstander weet te ontregelen. Des te belangrijker is het dan ook dat de drie punten binnen zijn en DVSU nog steeds met een maximale score bovenaan staat in de 5e klasse F.

  Volgende week is een competitievrij weekend, wat goed nieuws is voor de speelsters met pijntjes. Een weekje extra rust om vervolgens het weekend daarop (24 oktober) op bezoek te gaan bij een oude bekende, VSC VR2. Op 13 oktober 2019 schreef DVSU geschiedenis om in een uitwedstrijd een waanzinnige 1-19 (!) overwinning te boeken. Zaak voor DVSU om óók daar de drie punten mee te nemen om de koppositie in Lunettees bezit te houden. Aftrap om 12:30 op sportpark Koningsweg!

  *DVSU VR2 heeft in haar voorgaande seizoenen al menig merkwaardige leidsmannen en -vrouwen gehad maar de scheidsrechter van vandaag zal ons ook nog wel een tijdje bijblijven. Ongetwijfeld heeft de beste man Frans Derks (1930-2020) als idool. Derks, actief van 1956 tot 1978 als scheidsrechter in het betaalde voetbal, was een flamboyante man die er vaak zijn eigen regels op na hield. Zo was zijn verklaring op de vraag waarom hij zo weinig kaarten trok dat ‘deze niet zouden passen in zijn broekje’, waarmee hij doelde op de krappe broek die hem zo karakteriseerde. Die had hij speciaal laten ontwerpen door Frans Molenaar, met als doel de KNVB te provoceren.
  Ook de leidsman van deze wedstrijd (een KNVB scheidsrechter) had zo zijn eigen opvatting over de KNVB. Zo stelde hij voorafgaand aan de wedstrijd in een vijf minuten durende spreekbeurt voor om de huidige buitenspelregel te schrappen en terug te gaan naar de regel van enkele seizoenen geleden. Duidelijk teleurgesteld door het besluit van DVSU om ‘gewoon’ via de huidige regels te spelen, floot hij de wedstrijd op een ietwat aparte, naar flamboyant neigende manier, toch een prima wedstrijd.