• Historie

    DVSU, een stukje historie en blik op de toekomst.

    Sportvereniging DVSU werd opgericht op 15 maart 1933. De club begon op hobbelige achterafveldjes in Utrecht-Oost. Oorspronkelijk was DVSU een club voor voetballers met een rooms-katholieke signatuur: het bisdom Utrecht had zelfs bestuurlijk het nodige in de pap te brokkelen. Na een fusie en diverse omzwervingen streek de club in de jaren tachtig neer in de toen nog nieuwe Utrechtse wijk Lunetten.

    Sindsdien is de club daar steeds meer een typische wijkfunctie gaan vervullen. Het huidige DVSU wil graag een afspiegeling zijn van de samenleving. De Utrechtse wijk – met zo’n 12.000 inwoners – is landelijk bekend doordat ze is ingeklemd tussen drukke verkeersknooppunten en spoorlijnen, en heeft misschien wel daardoor een dorps karakter. Het merendeel van de spelers komt dan ook ui de wijk Lunetten en uit buurwijk Hoograven. Dat zie je bij trainingen en wedstrijden ook aan het grote aantal fietsen bij het clubhuis.

    In Utrecht en omstreken heeft onze vereniging een dan ook een goede naam en het staat bekend als een actieve vereniging. DVSU is een gezonde en laagdrempelige vereniging, met een vooruitstrevend en ambitieus beleid op sportief en zakelijk gebied. De accommodatie van DVSU is te vinden aan Sportpark Lunetten. Hier beoefenen ± 650 leden wekelijks hun hobby. Het clubhuis biedt, naast een onderkomen en ontvangstruimten, ook de mogelijkheid om tijdens, voor en na de wedstrijd, te kaarten, te darten of om gewoon rustig een consumptie te gebruiken. Bovendien is het clubhuis uitermate geschikt voor het organiseren van clubactiviteiten, -avonden en vergaderingen.

    Pupillen van toen spelen nu in het eerste

    DVSU was ooit op sterven na dood en had zelfs in het geheel geen jeugdleden meer totdat in mei 1995 twee wijkbewoners en voetballiefhebbers, Hans Ultee en Henny Pluk, voor hun eigen kinderen een veilig en sportief voetbalklimaat zochten. Zij besloten de jeugdafdeling van DVSU dan maar zelf nieuw leven in te blazen. Het resultaat: een bloeiende verenging met ruim 50 teams.
    Om precies te zijn: 9 seniorenteams, 8 juniorenteams, 21 pupillenteams, 7 meisjesteams, 5 teams voor spelers met beperking en een team voor de allerjongste. De drie futsallteams voetballen onder DVSU-label, maar hebben een tamelijk losse band met de club. Aardig detail: in de huidige seniorenteams spelen nog steeds verschillende voetballers die ooit als pupil bij DVSU begonnen zijn. Wat ooit begon als een initiatief om gewoon wat kinderen uit de buurt een lekker potje te laten voetballen zonder gescheld en agressie, betaalt zich nu uit een ambitieus eerste seniorenteam.


    Kampioenen en vriendenteams

    DVSU vindt prestaties belangrijk. De selectieteams streven naar het hoogst haalbare. Trainers, kaderleden en scheidsrechters worden van harte aangemoedigd om diploma’s te halen en meer dan eens verzorgt de KNVB zelfs cursussen op locatie bij de club. Het resultaat is dat vrijwel alle trainers van DVSU een diploma of bevoegdheid hebben. Toch vindt de club dat er ook een plek moet zijn voor recreatieve teams (vrienden- of bierenteams) en de onmisbare gezelligheid rondom het voetbal.


    Kunstgras: ruimte voor iedereen

    Thuisbasis van DVSU is Sportpark Lunetten, dat wordt gedeeld met buurclub VVU Ardahanspor. Het sportpark was tien jaar geleden een van de eerste in Nederland dat overstapte op kunstgras, in een tijd waarin dat nog vloeken in de voetbalkerk was. Voor die diehard fans van echt gras even slikken, maar het verlies van die romantiek moest het afleggen tegen het voordeel. Het kunstgras bleek prima te voldoen en was dé oplossing voor het chronische ruimteprobleem waarmee de club kampte. Dankzij het vrijwel onbeprkt belastbare kunstgras kan er bij wijze van spreken 24 uur per dag op getraind worden – althans, op de verlichte velden. Daardoor kunnen veel meer voetballers genieten van hun favoriete sport. Inmiddels is er van de vijf velden op Sportpark Lunetten nog maar eentje van natuurgras.


    Respect

    DVSU spant zich al jaren in voor goede omgangsvormen, respect en sportiviteit in het voetbal. Soms nadrukkelijk in de publiciteit en met campagnes, soms achter de schermen. Dat leverde de club veel credits op, maar ook af en toe kritische feedback. Logisch: als je je nek uitsteekt kun je verwachten dat de buitenwereld je extra kritisch volgt en terecht. Voetbal is emotie en DVUS’ers zijn ook maar mensen. De intentie is en elk geval om het leuk te houden voor iedereen. Respect voor tegenstanders, scheidsrechters en grensrechters vindt de club belangrijk.


    Vrijwilligers

    Voetbalclubs kunnen tegenwoordig niet meer overleven zonder de inzet van vrijwilligers. Door de crisis staan sponsoren niet meer te trappelen, de overheid draait elke euro liefst driemaal om en je kunt ook niet ongestraft telkens de contributie verhogen. Daarom maakt DVSU al bij de intake van nieuwe leden afspraken met hen of hun ouders over vrijwilligerstaken. Deze afspraken waren lange tijd informeel, maar sinds een aantal jaren vormgegeven in het verenigingsbeleid. Wie niet wil , kan vrijwilligerstaken afkopen door extra contributie te betalen. Er zijn veel handen beschikbaar die heel veel werk doen, maar sommige klussen zijn nu eenmaal wat populairder dan andere. Het kan altijd nog beter.


    Kampioenen

    DVSU ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Voetbal is volkssport nummer een, Utreecht is een echte voetbalstad en er is ruim voldoende jonge aanwas. Honderden kinderen en “grote kinderen” genieten elke week weer van hun favoriete sport. Kampioenen!

    Kortom, de voetbalvereniging DVSU is een vereniging waar een goede sfeer heerst en waar onder professionele begeleiding op niveau kan worden gesport.