• Sportiviteit & Respect - Interview met onze Gedragscommissie

  28 apr 2022
 • Wat is en doet een Gedragscommissie en waarom heeft DVSU dat nodig?

  Mamoun: “DVSU heeft belang bij goed imago, binnen de vereniging en daarbuiten. Onze leden moeten zich veilig voelen en naar hun zin hebben binnen de club. Deze commissie heeft als taak om duidelijkheid te scheppen hoe we binnen de vereniging met elkaar om willen gaan.”

  Jiske: “Zeker als je veel leden hebt, is het belangrijk. Als commissie willen we dicht bij de leden staan, waarbij niet tucht en straf, maar juist in gesprek gaan belangrijker is.”

  Mamoun: “Precies. De nieuwe naam van de commissie geeft ook al een signaal: Gedragscommissie Sportiviteit & Respect in plaats van Tuchtcommissie. In onze nieuwe aanpak is voorkomen van mogelijk ongepast gedrag erg belangrijk. Dus met mensen in gesprek komen, duidelijkheid creëren wat wel en niet kan, laten zien welke impact ongewenst gedrag heeft.”

  Wout: “De KNVB is ook niet altijd in beeld. Wel bij rode kaart bijvoorbeeld, maar daar stopt het. Wij kunnen dit eventueel verder oppikken. Maar er gebeuren ook op trainingen en binnen de club soms vervelende dingen. Dan is het fijn om een commissie te hebben die hier op een goede, constructieve manier mee om gaat.”

  Waar letten jullie op en wat is nodig om succesvol te zijn?

  Mamoun: “ Het belangrijkste is dat we bekend zijn, dat mensen weten waar ze naartoe kunnen als er dingen gebeuren die niet kunnen of passen bij DVSU. Zo houden we bijvoorbeeld ook de mailbox goed in de gaten, met name op zondagavond. Is er die dag wat gebeurd waar we wat mee moeten doen?”

  Jiske: “Veel gaat om het gebruik van taal, en daarnaast natuurlijk gedrag. We willen in gesprek komen met overtreders, hun verhaal horen, meer inzicht krijgen over het wat en waarom. Maar ook eventueel met ouders in contact komen.”

  Wout: “Vragen zijn dan: Herken je deze situatie, wat vind je er van? En wat vind je zelf dat je verdiend als straf of correctie? Dus inzicht geven in getoonde gedrag, want dan is de kans op herhaling kleiner. 

  Wat zijn belangrijke zaken waar jullie je dit jaar op richten?

  Manoun: “We willen onze nieuwe werkwijze gaan toepassen, onder een nieuwe naam, Gedragscommissie Sportiviteit & Respect . Meer voorwaardelijke straffen dan onvoorwaardelijk. Geen eenrichtingsverkeer, maar het betrekken van de overtreder in het proces, zoals boven al verteld. Ga je dan weer in de fout, dan wordt de straf onvoorwaardelijk.”

  Jiske: “Van passief, naar meer preventief proberen ongewenst gedrag te voorkomen. Ook gaan we trainers en coaches beter begeleiden, bijvoorbeeld hoe je omgaat met groepsafspraken.”

  Wouter: “Ook richting ouders aan de lijn willen we helder communiceren wat wel en niet getolereerd wordt. Coaches en trainen moeten zich hierin ook gesteund voelen door ons.”

  Mamoun: “We zijn echt van mening dat je veel gedragsproblemen kunt voorkomen. Teamleiders en coaches kunnen hier een grotere rol in spelen en wij zullen hen hierbij helpen. Waarbij het uitgangspunt is: Normeren als het nodig is, begeleiden waar mogelijk.

  Heb je vragen of opmerkingen?

  Je kunt Mamoun, Jitske en Wout contacten via GSR@dvsu.nl.

  Check ook hier hun commissie webpagina.

   

 • Dit zijn de leden van onze Gedragscommissie Sportiviteit & Respect (van links naar rechts op de foto)

  • Wout van Doorn, 43 jaar: Dochter Farah speelt bij meiden onder 15-1
  • Jiske van der Veen, 34 jaar: Dochter Laila speelt bij meiden onder 11-1
  • Mamoun Loukili, 50 jaar: Zoon Simohammed speelt bij jongens onder 16-1